چگونه وام دانشجویی بگیریم؟

  1. کافی نت آنلاین
  2. وام
  3. چگونه وام دانشجویی بگیریم؟
وام دانشجویی 1403 - 1404
زمان مطالعه 8 دقیقه

صندوق رفاه دانشجویان با هدف حمایت از دانشجویان و کمک به تأمین هزینه‌های زندگی دانشجویی تسهیلاتی به نام وام دانشجویی را ارائه می‌دهد. اطلاعیه‌های مربوط به شرایط و نحوه دریافت این وام‌ها به صورت دوره‌ای منتشر می‌شود. دانشجویانی که شرایط مشخص‌شده در این اطلاعیه‌ها را دارا باشند، می‌توانند با مراجعه به سایت صندوق رفاه و طی مراحل ثبت‌نام، درخواست خود را برای دریافت وام ثبت کنند.

انواع مختلفی از وام‌های دانشجویی با شرایط و مقاصد متفاوت وجود دارد که دانشجویان می‌توانند متناسب با نیاز خود، یکی از آن‌ها را انتخاب کنند. بنابراین، قبل از درخواست هر نوع وام، مطالعه دقیق شرایط هر یک از تسهیلات ضروری است.  در ادامه به شرایط وام دانشجویی می پردازیم.

شرایط عمومی دریافت وام دانشجویی تمامی دوره ها ۱۴۰۳ – ۱۴۰۴

برای دریافت وام دانشجویی در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴، همه دانشجویان باید ابتدا شرایط عمومی اعلام شده در آیین‌نامه‌ی صندوق رفاه دانشجویی را به دقت مطالعه کنند. اگر دانشجویی تمامی این شرایط را داشته باشد، می‌تواند با مراجعه به سایت صندوق رفاه و طی مراحل ثبت‌نام، درخواست خود را برای دریافت وام ثبت نماید.در ادامه، برخی از مهم‌ترین شرایط دریافت وام دانشجویی در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ آورده شده است:

  • متقاضی باید به دین اسلام یا یکی از ادیان رسمی شناخته شده در قانون اساسی ایران اعتقاد داشته باشد.
  • دانشجو باید نشان دهد که به لحاظ مالی نیازمند به این وام است. معاونت دانشجویی دانشگاه با بررسی شرایط متقاضیان، اولویت‌بندی را انجام می‌دهد و به کسانی که بیشترین نیاز را دارند، وام تعلق می‌گیرد.
  • دانشجو باید رفتاری شایسته و اخلاقی داشته باشد و به قوانین و مقررات دانشگاه پایبند باشد.
  • دانشجو نباید از بورس تحصیلی، کمک هزینه‌های دیگر یا وام‌های سایر موسسات استفاده کند.
  • دانشجو نباید شغلی تمام‌وقت داشته باشد که درآمد اصلی او از آن کسب شود. کار دانشجویی که به صورت پاره وقت و در کنار تحصیل انجام می‌شود، مشکلی ندارد.
  • متقاضی باید یک ضامن معتبر معرفی کند که در صورت عدم بازپرداخت وام، مسئولیت پرداخت آن را بر عهده بگیرد.

شرایط آموزشی دریافت وام دانشجویی تمامی مقاطع

برای اینکه دانشجویان بتوانند در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ از وام دانشجویی استفاده کنند، باید علاوه بر شرایط عمومی، شرایط آموزشی خاصی را نیز دارا باشند. این شرایط برای دانشجویان دوره‌های روزانه و غیر روزانه متفاوت است. به عبارت دیگر، دانشجویان باید به طور کامل در روند آموزشی دانشگاه شرکت کرده و شرایط لازم برای دریافت وام را داشته باشند تا بتوانند از این تسهیلات بهره‌مند شوند

  • برای اینکه یک دوره آموزشی برای دانشجو تمام‌وقت محسوب شود، او باید حداقل تعداد واحد درسی که دانشگاه مشخص کرده است را بردارد. اگر دانشجو در ترم آخر تحصیل باشد، برداشتن نصف این تعداد واحد کافی است.
  • حداکثر مدت مجاز برای استفاده از وام صندوق رفاه دانشجویی در مقاطع مختلف شامل مقاطع کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی ارشد ناپیوسته حداکثر 4 نیمسال تحصیلی (2 سال)، مقطع کارشناسی پیوسته حداکثر 8 نیمسال تحصیلی (4 سال)، مقاطع کارشناسی ارشد پیوسته و دکتری حرفه‌ای حداکثر 12 نیمسال تحصیلی (6 سال) و مقطع دکتری تخصصی ناپیوسته (غیر بورسیه) حداکثر 8 نیمسال تحصیلی (4 سال)  می باشد.
  • تبصره 1: اگر دانشجو به دلیل دلایل موجه، مرخصی تحصیلی بگیرد، مدت این مرخصی به مدت مجاز استفاده از وام اضافه نمی‌شود.
  • تبصره 2: در شرایط خاص و با تایید معاون دانشجویی دانشگاه، ممکن است یک نیمسال به مدت مجاز استفاده از وام اضافه شود.
  • تبصره 3: اگر دانشجو در ترم‌های اولیه از وام استفاده نکند، می‌تواند در ترم‌های بعدی از آن استفاده نماید و مدت مجاز استفاده از وام برای او تمدید می‌شود.

دریافت وام دانشجویی دوره روزانه ۱۴۰۳ - ۱۴۰۴

شرایط اختصاصی دریافت وام دانشجویی دوره روزانه ۱۴۰۳ – ۱۴۰۴

برای دریافت وام دانشجویی در سال تحصیلی 1403-1404 در دوره‌های روزانه، شرط اصلی عدم مشروطی در دو نیم‌سال تحصیلی گذشته است. دانشجویانی که این شرط را دارا هستند، می‌توانند با مراجعه به سایت صندوق رفاه دانشجویی، مراحل ثبت‌نام خود را انجام دهند. با این حال، برای این شرط استثناهایی نیز در نظر گرفته شده است تا دانشجویانی که به دلایل موجه مشروط شده‌اند، بتوانند از این تسهیلات بهره‌مند شوند.

  1. تبصره :1 دانشجویان تازه وارد در دو نیمسال اول تحصیل، بدون احتساب معدل ، می‌توانند وام دانشجویی دریافت کنند.
  2. تبصره 2: دانشجوهایی که یک ترم درسی‌شان را نگذرانند (مشروط شوند)، می‌توانند نیمی از وام تحصیلی را دریافت کنند. اما وام مسکن و هزینه‌های مربوط به فرزندشان را به‌طور کامل می‌گیرند.
  3. تبصره 3: دانشجوهایی که دو ترم متوالی مشروط شوند، در ترم بعد از مشروطی دوم، حق دریافت وام را از دست می‌دهند.
  4. تبصره 4: در صورتی که کمیسیون موارد خاص یا شورای آموزش دانشگاه، ادامه تحصیل دانشجو را بلامانع تشخیص دهد، پرداخت وام‌های تحصیلی و مسکن نیز مجاز خواهد بود.

روش بازپرداخت وام دانشجویی

وام دانشجویی برخلاف بسیاری از وام‌های بانکی، انعطاف‌پذیری بالایی در بازپرداخت به دانشجو می‌دهد. دانشجویان پس از ثبت‌نام در سامانه صندوق رفاه، می‌توانند با مراجعه به بخش بازپرداخت، به دلخواه خود زمان شروع پرداخت و تعداد اقساط را تعیین کنند. با این حال، حداکثر مهلت برای پرداخت اولین قسط، نه ماه پس از دریافت وام است. در صورت عدم اقدام به موقع و دریافت دفترچه اقساط، وام به دین حال تبدیل شده و دانشجو ملزم به پرداخت یکجا خواهد بود.

حداکثر مدت زمان بازپرداخت وام نیز پنج سال است. عدم تسویه وام در این مدت، علاوه بر قرار گرفتن در فهرست بدهکاران بانک مرکزی و تأثیر منفی بر اعتبارسنجی، می‌تواند منجر به عدم صدور برگه تسویه حساب دانشگاه و دریافت مدرک تحصیلی شود. لذا توصیه می‌شود دانشجویان برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی، نسبت به پرداخت به موقع اقساط وام خود اقدام کنند.

زمان ثبت نام وام دانشجویی نیم‌سال اول 1403-1404

ثبت‌نام برای وام‌دانشجویی معمولا در ماه آبان و آذر انجام می‌شود. دانشجویان متاهل می‌توانند از اول تا پانزدهم آبان برای دریافت وام ضروری و ودیعه مسکن اقدام کنند. پس از آن، از پانزدهم تا سی‌ام آبان، نوبت به ثبت‌نام وام تحصیلی می‌رسد. در نهایت، از اول تا پانزدهم آذر، دانشجویان می‌توانند برای دریافت وام شهریه ثبت‌نام کنند. برای اطمینان از تاریخ دقیق و شرایط ثبت‌نام هر وام، توصیه می‌شود به اطلاعیه‌های دانشگاه خود مراجعه کنید.

نحوه ثبت نام وام دانشجویی

برای ثبت‌نام و دریافت انواع وام دانشجویی، دانشجویان باید به سامانه اینترنتی صندوق رفاه دانشجویی مراجعه کنند. این سامانه تمام مراحل درخواست و پیگیری وام را به صورت آنلاین انجام می‌دهد. دانشجویان دانشگاه آزاد برای دریافت تسهیلات ویژه، باید به دفاتر مربوطه در دانشگاه خود مراجعه کنند.

  1. به آدرس اینترنتی صندوق رفاه دانشجویی (ir) مراجعه کنید.
  2. اگر قبلاً در سامانه ثبت‌نام نکرده‌اید، ابتدا مراحل ثبت‌نام را تکمیل کنید.
  3. پس از ثبت‌نام، با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود وارد کارتابل شخصی‌تان شوید.
  4. در کارتابل، گزینه درخواست وام را انتخاب کنید.
  5. لیستی از انواع وام‌های دانشجویی با توجه به مقطع تحصیلی و بازه زمانی مشخص شده، نمایش داده می‌شود. وام مورد نظر خود را از لیست انتخاب کنید.
  6. شماره موبایل خود را وارد کرده و کد تاییدی که به این شماره ارسال می‌شود را در کادر مربوطه وارد کنید. توجه داشته باشید که شماره موبایل باید به نام خودتان باشد.
  7. با تایید کد، درخواست شما به مرکز رفاه دانشگاه محل تحصیل‌تان ارسال می‌شود.
  8. پس از ارسال درخواست، وضعیت درخواست خود را در سامانه پیگیری کنید.
  9. در صورت تایید درخواست توسط مرکز رفاه، وام به حساب شما واریز خواهد شد.

پیشنهاد کافی نت آنلاین: انجام مقاله دانشجویی تضمینی و قابلیت چاپ

انواع وام دانشجویی

وام‌ دانشجویی 25 عنوان و دسته‌بندی مختلف دارند، اما مهمترین آن‌ها که معمولا هر سال تامین بودجه می‌شوند و با ثبت‌نام در صندوق رفاه دانشجویان، امکان گرفتن‌شان را دارید، شامل وام تحصیلی، شهریه (دانشگاه آزاد، دولتی شبانه و…)، وام ضروری، وام ودیعه مسکن می باشند.

وام تحصیلی

یکی از ساده‌ترین و رایج‌ترین روش‌ها برای تأمین هزینه‌های تحصیل، استفاده از وام تحصیلی است. دانشجویان در هر نیمسال می‌توانند برای دریافت این وام دانشجویی درخواست دهند، اما برای گرفتن وام جدید، باید قسط‌های وام قبلی خود را به‌طور کامل پرداخت کرده باشند.

دانشجویان مجرد تا سقف 4 میلیون تومان و دانشجویان متاهل تا سقف 6 میلیون و  500 هزار تومان به انها وام تعلق می گیرد. دانشجویانی که دارای شرایط ویژه‌ای مانند برتری در تحصیل، ابتکار، یا تحت پوشش نهادهای حمایتی مانند بهزیستی یا کمیته امداد باشند، می‌توانند از افزایش 50 درصدی مبلغ وام بهره‌مند شوند.

وام ضروری دانشجویی

دانشجویان کاردانی تا دکتری می‌توانند از تسهیلات ضروری استفاده کنند، اما شرایط و مبلغ این وام دانشجویی در دانشگاه‌های آزاد و دولتی متفاوت است. وام ضروری در دانشگاه آزاد عمدتاً برای پوشش هزینه‌های درمانی مانند عمل جراحی یا بستری شدن در بیمارستان در نظر گرفته شده است. اما تنوع دلایل برای دریافت وام ضروری در دانشگاه‌های دولتی بیشتر است. مواردی مانند تولد فرزند، فوت بستگان نزدیک، حوادث، بیماری‌های خاص، ازدواج و حتی خرید لوازم ضروری تحصیلی مانند لپ‌تاپ، می‌توانند به عنوان دلایل قانع‌کننده برای دریافت این وام در نظر گرفته شوند. مبلغ وام ضروری برای هر یک از موارد ذکر شده در سال 1403، حداکثر 7 میلیون تومان است

اگر دلیل شما برای درخواست وام ضروری در موارد ذکر شده قرار نمی‌گیرد، می‌توانید با مراجعه به رئیس صندوق رفاه دانشجویی دانشگاه خود، درخواست خود را مطرح کرده و در صورت تایید، از این تسهیلات بهره‌مند شوید. همچنین حداکثر تا 6 ماه پس از وقوع هر یک از رویدادهای ذکر شده، امکان درخواست وام ضروری وجود دارد.

وام ودیعه مسکن دانشجویی

وام ودیعه مسکن در سال تحصیلی ۱۴۰۳ تنها به متاهل‌ها، زنان سرپرست خانوار و دانشجویان (هر دانشجو یک بار در دوران تحصیل) تعلق می‌گیرد. دانشجویان باید اجاره‌نامه معتبر با کد رهگیری از محل تحصیل خود ارائه دهند و وام در آخرین نیمسال تحصیلی پرداخت نمی‌شود. در صورتی که هر دو زوج دانشجو باشند، تنها یکی از آن‌ها می‌تواند از این وام دانشجویی بهره‌مند شود. سقف این وام برای دانشجویان تهرانی ۲۰۰ میلیون تومان، کلانشهرها ۱۵۰ میلیون تومان و سایر شهرها ۱۰۰ میلیون تومان است. مبلغ وام پرداختی به میزان مبلغ ودیعه درج شده در اجاره‌نامه بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: پیگیری ثبت نام وام مسکن ملی با کد ملی

وام شهریه

وام شهریه دانشجویی در سال ۱۴۰۳ عمدتاً به دانشجویان دانشگاه آزاد و شبانه تعلق می‌گیرد و به صورت مستقیم به حساب دانشگاه واریز می‌شود و دانشجو قسط های این  وام دانشجویی را پرداخت می کند. دانشجویان کاردانی و کارشناسی می‌توانند تا سقف ۳ میلیون تومان، کارشناسی ارشد و دکترای حرفه‌ای ۵ میلیون تومان و دکترای تخصصی ۷ میلیون تومان وام دریافت کنند. این وام در هر نیمسال قابل درخواست است و به عنوان بدهی در پرونده تحصیلی دانشجو ثبت می‌شود. علاوه بر این، بانک قرض‌الحسنه مهر ایران نیز وامی تا سقف ۲۰ میلیون تومان با سود ۴ درصد و بازپرداخت ۴۸ ماهه به دانشجویان ارائه می‌دهد.

وام دانشجویی بانک ملی

وام دانشجویی بانک ملی یکی از گزینه‌های محبوب دانشجویان دانشگاه آزاد است. پس از دریافت معرفی‌نامه از دانشگاه و طی مراحل اداری در بانک ملی به دانشجو تعلق می‌گیرد. نکته مهم این است که دانشجو می‌تواند همزمان از وام صندوق رفاه و بانک ملی استفاده کند، اما تنها یکبار در طول تحصیل می‌تواند از وام بانک ملی بهره‌مند شود. مبلغ وام و تعداد اقساط آن بسته به مقطع تحصیلی متفاوت است و با نرخ سود ۱۳ درصد ارائه می‌شود. به عنوان مثال، دانشجویان کاردانی می‌توانند 5 میلیون تومان وام با ۲۴ قسط دریافت کنند که در ادامه به ان می پردازیم.

مقطع تحصیلی مبلغ وام (تومان) تعداد اقساط (ماه) سود تسهیلات
کاردانی 5 24 13درصد
کارشناسی 10 48 13درصد
کارشناسی ارشد 15 36 13درصد
دکتری 40 60 13 درصد

سخن پایانی

همانطور که دیدید، گرفتن وام دانشجویی می‌تواند به شما کمک کند تا هزینه‌های تحصیل را بهتر مدیریت کنید و با خیالی آسوده‌تر به درس خواندن بپردازید. شما می توانید متناسب شرایط خود اقدام به دریافت انواع وام دانشجویی کنید.</p>

خدمات کافی نت

سوالات متداول

  1. انواع وام‌های دانشجویی کدامند؟
    انواع مختلفی از وام‌های دانشجویی وجود دارد، از جمله وام تحصیلی، وام ضروری، وام ودیعه مسکن، وام شهریه و … هر کدام از این وام‌ها شرایط خاص خود را دارند.
  2. شرایط عمومی دریافت وام دانشجویی چیست؟
    شرایط عمومی دریافت آن شامل اعتقاد به یکی از ادیان رسمی کشور، نیاز مالی، رفتار شایسته و اخلاقی، عدم استفاده از بورس تحصیلی و کمک هزینه‌های دیگر و عدم اشتغال تمام‌وقت است.
  3. شرایط آموزشی دریافت وام دانشجویی چیست؟
    شامل گذراندن حداقل واحدهای درسی، عدم مشروطی در ترم‌های گذشته و رعایت سقف مدت مجاز استفاده از وام است.
5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست