فرق مقاله و تحقیق دانشجویی در چیست؟
برای انجام تحقیقات دانشجویی نیاز به منابع و اندیشه دیگران داریم. به عبارتی دیگر انجام تحقیقات دانشگاهی بدون استناد به منابع معتبر امکان پذیر نخواهد بود. هدف اساتید از گذاشتن این مسئولیت بر دوش دانشجویان، به چالش کشیدن آنان و در نهایت نوشتن اطلاعات جمع آوری شده با رعایت تعادل و توازن می باشد.
در انجام تحقیق نویسنده ابتدا باید تمام پیشینه تحقیق را جمع آوردی کرده و سپس با بررسی و تحلیل دقیق به یک نتیجه شفاف از انها برسد و در انتهای تحقیق نیز دیدگاه خود را ثبت نماید. اما مقاله توسط فردی متخصص در مورد یک موضوع علمی نوشته می شود و سپس توسط فردی متخصص در همان علم مورد بازبینی و بررسی قرار می گیرد. طول مقالات نسبتا کوتاه بوده و آن را در کنفرانس ها، روزنامه ها و مجلات چاپ می کنند اما تحقیق تنها در سطح دانشگاه قابل ارائه است.
مقالات معمولا حاوی اطلاعات و ابداعات جدید هستند اما موضوع تحقیق ممکن است توسط چندین نفر مورد بررسی قرار گیرد. همچنین نویسنده تحقیق از دانش و اطلاعات محدودی برخوردار است و برای انجام تحقیق خود به گفته و نوشته های افراد دیگر بسنده می کند ولی نویسنده مقالات فردی دارای تحصیلات علمی بالا است این تفاوت ها را در هنگام انجام مقاله دانشجویی باید درنظر بگیرید.
چگونه برای تحقیق مقدمه بنویسیم؟
مقدمه در واقع مهم ترین بخش ابتدایی تحقیق دانشجویی است که در نگرش مثبت یا منفی مخاطب اثر میگذارد. در نوشتن مقدمه باید تمام آنچه را که میخواهید ارائه دهید را بطور واضح و با جملاتی شیوا بیان کنید. بطوریکه مخاطب ترغیب به خواندن ادامه تحقیق شود.
مقدمه یک بخش بسیار مهم است که برای جذب توجه خوانندگان و معرفی موضوع پژوهش، از اهمیت ویژهای برخوردار است. در مقدمه لازم است توجیهی برای موضوع ارائه شود و روشن شود که چرا انجام این پژوهش ضروری است و چگونه میتواند به پیشرفت دانش در زمینه مربوطه کمک کند. همچنین، به بیان هدف اصلی پژوهش، سوالات تحقیقاتی و فرضیات موردنظر پژوهش پرداخته میشود. مقدار مقدمه بطور کلی شامل 10 تا 20 درصد از کل محتوای تحقیق است. پس باید سعی کنید با چند جمله مقصود خود را بیان نمایید.
مراحل نوشتن تحقیق دانشجویی
برای نوشتن یک تحقیق دانشجویی مانند هر کار دیگری باید مراحل مختلفی انجام شود زیرا در غیر اینصورت خروجی کار ناقص و قابل قبول نخواهد بود. نداستن مسیر نوشتن تحقیق چالش های بسیاری را سر راه دانشجویان قرار میدهد و یا باعث می شود بسیاری از انجام آن صرف نظر کنند. کافی نت آنلاین در این مقاله با معرفی و بررسی مراحل تحقیق نویسی شما را در ارائه یک تحقیق دانشجویی با کیفیت و قابل قبول کمک می کند.
درک موضوع کلی تحقیق
قبل از انجام هر کاری باید تکلیف خودمان را روشن کنیم و به این سوال پاسخ دهیم که استاد از ما خواسته چگونه تحقیق دانشجویی بنویسیم؟ بسیاری از دانشجویان از اهمیت این مرحله غافل بوده و در ادامه مسیر تحقیق با مشکل هایی مواجه خواهند که حتی چاره حل آن را نیز نمیدانند. پس سعی کنید از همان ابتدا تکلیف خودتان را مشخص کنید. برای مثال در ابتدا باید ببینید که آیا موضوع تحقیق مشخص شده است یا خیر؟ نحوه نوشتن، تعداد صفحات، نوع ارائه و… چگونه خواهد بود.
معمولا اساتید برای سهولت کار دانشجویان دستورالعمل های لازم را در قالب یک فایل در اختیار دانشجویان قرار میدهند. مواردی مانند تعداد کلمات تحقیق که مجاز است، فرمت نمونه تحقیق دانشجویی در ورد یا دیگر نرم افزارها، نحوه رفرنس دهی مقاله و بسیاری از نکات دیگر در این متن ها ذکر می شوند. بهتر است فهرستی از دستورالعمل ها و خواسته های اساتید نوشته و در هنگام انجام مراحل تحقیق پیش روی خود قرار دهید تا نکته ای فراموشتان نشود.
انتخاب موضوع تحقیق بر اساس یافته ها انجام درست دیگر مراحل تحقیق به نوعی بستگی به انتخاب موضوع دارد. موضوعی که برای تحقیق انتخاب می کنید باید از نظر علمی و آکادمیک دارای اهمیت باشد. باید موضوع انتخابی شما در حوزه مطالعاتی خود سودمند باشد. همچنین در هنگام انتخاب موضوع باید به مخاطبان خود نیز دقت کنید. یعنی در نظر داشته باشید که مخاطبان شما چه کسانی هستند.
نکته مهم دیگری که باید در نوشتن تحقیق دانشجویی توجه داشته باشید، وجود منبع کافی برای تحقیق است. اگر برای موضوع انتخابی خود منبع قابل استناد نداشته باشید، تحقیق شما فاقد اعتبار و اهمیت خواهد بود. همچنین از انتخاب موضوعات کلی خودداری نمایید و سعی کنید تا حد امکان در انتخاب موضوع دقیق و نکته بین باشید.
تحقیق و بررسی اولیه
پس از انتخاب موضوع باید مراحل اولیه بررسی و جست و جو را آغاز کنید. با توجه به موضوع خود به دنبال منابع بگردید. با استفاده از کتابخانه های علمی یا سایت های آنلاین منابع علمی، در جستجوی منابع معتبر و مرتبط باشید. موتورهای جستجوگر مانند گوگل نیز تا حد زیادی به شما در این مرحله کمک خواهد کرد.
حتی گاهی لازم است برخی از مقالات نویسندگان دیگر را بطور کامل بخوانید؛ بدین صورت درک اولیه قابل قبولی از موضوع خواهید داشت. منابع تحقیق به دو دسته منابع اولیه و منابع ثانویه تقسیم بندی میشوند. منابع اولیه نوشته ها و داده های دسته اول هستند که طی تحقیقات میدانی، داده ها و اطلاعات منحصر به فردی در اختیار شما قرار میدهند. منابع ثانویه تحقیقات دست دومی هستند که با استناد به دیگر منابع نوشته شده اند. به نوعی تحقیقات مروری هستند.
نوشتن فرضیه تحقیق
فرضیه در واقع سوالی است که دانشجو می خواهد با پاسخ خود آن را اثبات کند. همه قسمت های تحقیق با توجه به این گزاره تکمیل می شوند. در واقع تمام تحقیق می خواهد بطور واضح به اثبات این فرضیه بپردازد. این گزاره معمولا در مقدمه تحقیق آورده می شود تا مخاطب را درگیر سوال و چالش های ذهنی خود کند. در طرح فرضیه باید دقت و تمرکز بسیاری به خرج دهید تا بتوانید تمام آنچه را که می خواهید در 3 یا 4 سطر مطرح کنید.
تهیه طرح کلی برای تحقیق
پس از انجام تمامی مراحل و بدست آوردن اطلاعات باید یک طرح کلی پیش از نوشتن تحقیق تهیه کنید. با مشاهده نمونه یک تحقیق دانشجویی فورا متوجه خواهیم شد که ادعاها، فرضیه ها، نظریه ها، داده ها، نتایج و یافته های مختلفی در آن به کار رفته اند. همچنین در صورت درست انجام دادن این مرحله اگر نقص و کاستی در تحقیق شما وجود داشته باشد، مشخص خواهد شد.
نوشتن پیش نویس تحقیق
در این مرحله باید نتیجه تحقیقات و اطلاعات بدست امده را بنویسید. در مرحله پیش نویس به جزئیات و رعایت اصول نگارشی اهمیت چندانی داده نمیشود. هدف از این مرحله روی کاغذ آوردن مفاهیم و داده های مورد نظر است. هر انچه را که برای اثبات فرضیه و سوال اولیه خود نیاز دارید باید بصورت متنی بنویسید تا در هنگام نوشتن نسخه اصلی، چیزی فراموشتان نشود.
بازبینی و ویراستاری تحقیق
پس از آماده شدن پیش نویس اولیه اکنون باید در نوشته های خود حساس تر شوید و مجدد آن را مرور کنید. اما در این مرتبه باید به تمام اصول نگارشی توجه داشته باشید. نوشته شما از نظر زبانی، محتوایی و املایی باید بدون نقص باشد.کوچکترین خطا در هر کدام از این موارد نشان دهنده ناقص یا عدم دقت کافی شما در فرآیند تحقیق تلقی میشود. توصیه میشود پس از اتمام ویراستاری و بازبینی، نوشته های خود را در اختیار شخصی دیگر قرار دهید و از او بخواهید ایرادات تحقیق شما را بازگو کند. در این حالت بهتر میتوانید ایرادات نوشته خود را برطرف کرده و آماده ارائه کنید.
نوشتن چکیده، نتیجه گیری و منابع
در انتهای نوشته های خود سعی کنید تمام انچه را تا حالا نوشته اید را در یک یا یک و نیم صفحه بنویسید. با این کار مخاطب به یک جمع بندی نهایی از مطالب شما رسیده و بهتر موضوع را درک میکند. در ابتدای نتیجه گیری سعی کنید به اهمیت موضوع، روش تحقیق، داده ها و نتایج خود بپردازید. همچنین در انتهای نوشته های خود، منابعی را که برای گردآوری تحقیق از آن استفاده کرده اید را حتما ذکر کنید. این کار نوعی باعث اعتبار بخشیدن به تحقیق شما می شود